I denna artikel går vi igenom funktionen kundvagnsimport. Denna funktion är till för att ge era kunder möjlighet att snabbt fylla i en inköpsorder med hjälp av en CSV-fil och enkelt slutföra sin beställning.

Beroende på din butiksstorlek kanske nedan information inte är relevant för dig. Här kan du läsa vad som ingår i de olika butiksstorlekarna. Om du är osäker på vilken butiksstorlek du har, kontakta vår support

Denna artikel täcker följande ämnen:

1. Hur går jag tillväga för att importera en kundvagn?
  2. Exempelfil
  3. Tips på användningsområden

Hur går jag tillväga för att importera en kundvagn?

I denna guide utgår vi från att ni har funktionen Kundvagnsimport i er butik. Om ni saknar denna funktion, vänligen kontakta oss med hjälp av uppgifterna i slutet av denna artikel.

1. Kundvagnsimporten finner du  på kundens ”Mina sidor” under Kundvagnsimport. Om ni inte ger era kunder möjlighet att registrera ett konto idag, måste ni öppna upp denna funktion. Det gör ni under Admin -> Inställningar -> Kassa och kundvagn -> Skapande av kundkonto i kassan.

2. Klicka på Kundvagnsimport och välj sedan att ladda upp en fil. Klicka på "Importera från fil" och därefter "Välj fil". Du får då upp en ruta där du kan navigera till din fil. Filen måste vara av typen CSV för att det ska fungera.

3. När du har valt filen kommer det att se ut enligt bilden nedan (vår exempelfil heter cart_import och kan laddas ner längre ner i denna artikel).

4. Knappen Importalternativ innehåller inställningar för filen som du vill importera.

Du kan här välja om första raden innehåller rubriker eller om du har valt att inte ha några rubriker alls. Beroende på inställningen läser importen in filen olika. Om du väljer att första raden innehåller rubriker, kommer den utgå ifrån att från och med rad två (2) är det produkter (art.nr och antal).

Du kan också välja hur filen ska öppnas upp. Ett vanligt fel är att ett annat fältavgränsartecken används. Detta resulterar i att allt hamnar i en och samma kolumn istället för enskilda kolumner. Om du ser detta fel, gå bara ett steg tillbaka och ändra fältavgränsartecknet.

Ett annat vanligt fel är teckenuppsättningen. UTF-8 är det absolut vanligaste, men för svenska användare kan även ISO-8859-1 användas. Om t.ex. ÅÄÖ visas som konstiga tecken, gå tillbaka och byt teckenuppsättningen.

5. Nu är det dags att ladda upp filen, klicka på Ladda upp. Du kommer nu till ett nytt steg med en förhandsgranskning av filen och dess innehåll. Om inte kolumnerna redan har mappat upp sig automatiskt, väljer du vad kolumn A respektive kolumn B är. Det som går att importera är Art.nr och Antal.

6. När du har ställt in kolumn A och B klickar du på knappen Importera. Då kommer det att läggas till i en ny vy där du ser vilka produkter som har importerats. Nu har du även möjligheten att justera till exempel antalet eller om det fanns en produkt som inte skulle följa med. Då kan du även ta bort den. Vi utgår från att allt ska läggas till i kundvagnen, så du trycker nu på knappen Lägg till i kundvagnen. Direkt efter att du har klickat läggs produkterna till och du kan gå vidare till kassan för att slutföra köpet.

På detta sätt kan du snabbt och enkelt göra stora bulkinköp istället för att leta upp varje produkt för sig och lägga in dem en och en.

Du kan också använda snabbsökfunktionen och lägga till produkter direkt, till exempel om någon produkt saknas när du har importerat din fil.

Exempelfil

I steg för steg guiden ovan så använde vi oss av vår exempelfil cart_import.csv. Du kan ladda ner den här.  I filen ser du att allt som behövs är Art.nr och Antal.

Tips på användningsområden

Kundvagnsimporten kan användas på flera olika sätt, men ett av de vanligaste är att ge B2B-kunder (även B2C för stora inköp) möjligheten att snabbt importera sina inköpsorder genom att fylla i en CSV-fil och importera.

Ett annat sätt är att skapa inköpsordrar åt dina kunder. Till exempel, om en kund mailar/ringer in och vill köpa x antal olika produkter och antal, erbjuder du dem att skapa en inköpsorder (CSV i filen) genom att fylla i artikelnummer i kolumn A och antal i kolumn B. Därefter skickar du denna fil till din kund. Kunden i sin tur loggar enkelt in på sitt konto i din butik, går till "Mina sidor" -> "Kundvagnsimport" och där laddar upp filen. De kan sedan enkelt gå vidare till kassan och slutföra sin order.

Du kan också skapa färdiga mallar för kunder som ofta beställer samma produkter, eller för återförsäljare som alltid har samma inköpsorder.

Tänk så mycket tid som kan sparas genom att endast ladda upp en fil och sedan är produkter och antal redan fixat. Bara att klicka på "Slutför beställning".

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan använda kundvagnsimporten för.