OBS! Beroende på vilka integrationer ni har så kan några delar i respektive punkter inte vara aktuell för er då funktioner kan saknas. Vi utgår ifrån Premium butik om inget annat anges. 

I denna artikel går vi genom hur du hanterar reklamationer och returer.

Denna artikel täcker följande ämnen: 

  1. Hur hanterar jag en reklamation i Starweb?
  2. Hur hanterar jag en retur/delretur i Starweb?
  3. Kan jag skriva ut en retursedel i Starweb?
  4. Hur hanterar jag återbetalning till slutkund som gjorts via en betalleverantör?
  5. Hur gör jag en återbetalning när slutkund betalt via ett eget betalsätt?
  6. Om jag kopplat ihop ett affärssystem till Starweb, vad behöver jag göra då?
  7. Kan jag skriva ut en retursedel om jag använder Unifaun eller Pacsoft?

Hur hanterar jag en reklamation i Starweb?

För att kunna hantera en reklamation så är det viktigt att ni har en tydlig returpolicy samt en bra beskrivning på hur kunderna tex skall förpacka varan och om kunden skall kunna välja samma eller en ny vara på er sida “Reklamation och retur”. Sidan finner ni i admin under Utseende - Sidor - Reklamation och retur. Se även till så ni har lagt in en E-postadress som ni använder dagligen under Inställningar -  Butik - “E-post för kundfrågor” där reklamation och returer kommer landa. Be era kunder att fylla i formuläret och invänta ett reklamation/returnummer från er. När ni fått in reklamation/returen och godkänt den så notera ett reklamations/returnummer som sparas säkert, för att ni skall kunna hantera reklamationen vidare som ni bekräftar sedan till kunden. Vidare hantering följ stegen under punkt 2 B-G.

Hur hanterar jag en retur/delretur i Starweb?

Starweb har ingen automatiserad returhantering så vi har skapat en guide för hur ni skall lösa det. Vi utgår ifrån att ni har skapat en tydlig returpolicy på sidan Reklamation och retur. 

Om returen/reklamationen gäller hela ordern så följ nedanstående punkter och är det en delretur så följer ni A-E + G.

A. Informera kunden hur de skall göra genom att hänvisa dem till rätt sida där de får läsa igenom er returpolicy och fylla i ert formulär Reklamation och retur. 

B. När reklamation/retur formuläret inkommit och blivit godkänd så gör en intern kommentar på ordern varför denna order skall returneras/reklameras och vilket reklamationsnummer den fått.

Intern_kommentar_order_delretur.png

 

C. Skapa en eller två orderstatusar (om ni inte redan har det) som ni döper till ett passande namn som ni sedan kan använda före och efter reklamationen/returen som ger kunden tydlig information om processen. Orderstatusen “Godkänd reklamation/retur” bör informera kunden hur de skall få tag på retursedeln samt ett reklamations/returnummer. Se mer information om retursedel under punkt 3.

nya_orderstatusar_reklamation_retur.png

 

D. När returen av varan/varorna är inkommen och en återbetalning skall göras till kunden så behöver ni göra detta genom vald betalleverantör som kunden använde vid ordern.* För mer information om återbetalning, se punkt 5.

E. Använd er utav orderstatusen “Godkänd retur av produkt” för att informera kunden vad som sker härnäst.

F. När allt ovan är klart så ändra ordern till annullerad (ifall det gäller alla varor på ordern) som automatiskt återställer lagersaldot på artiklarna. Tänk på att bocka av ifall ni ej vill skicka ut mejl i samband som ni ändrar orderstatusen till Annullerad då ni använder er utav en mer passande orderstatus.

Vid en delretur så kräver det lite annorlunda hantering i slutet. Följ ovanstående punkterna A-E innan ni följer punkt G nedan.

G. Eftersom returen/reklamationen inte gäller alla artiklar på ordern så kan ni inte annullera ordern och behöver därför manuellt återställa lagersaldot för de returnerade artiklarna.

Kan jag skriva ut en retursedel i Starweb?

Det finns ingen retursedel att skriva ut ifrån Starweb. I de flesta fall så erbjuder er fraktleverantör en returtjänst som ni kan använda er utav. Om ni vill själv skapa retursedlar till kunderna så skapa ett dokument som ni bifogar till kunderna. OBS Använder ni Unifaun/Pacsoft så läs under punkt 7.

Postnord 

DHL

DB Schenker

Bring

UPS

Hur hanterar jag återbetalning till slutkund som gjorts via en betalleverantör?

När ni skall göra en återbetalning via en av betalleverantörer nedan så kan ni läsa mer om vad som gäller inne på deras egna sidor, se länkar nedan.

Klarna , Se bild 1 längre ner vart ni hittar knappen återbetalning i Klarnas portal. 

Nets , Se bild 2 längre ner vart ni hittar knappen återbetalning i Nets Easy portal.

Paypal , Se bild 3 längre ner vart ni hittar knappen återbetalning i Paypals portal.

Payson , Se bild 4 längre ner vart ni hittar knappen återbetalning i Paysons portal. 

Swish - Går endast att göra en full återbetalning via vår koppling. Sök upp ordern välj inne på ordern "Skapa kreditfaktura" då kommer återbetalningen göras till kunden. Vid en delretur så kontakta “slutkund” för återbetalning. Swish har dock gått ut med att man kan göra en del återbetalning via Swish API företag. Läs mer om detta här.

Svea - Med Svea så kan ni kreditera hela eller delar av beloppet på en levererad order. Detta görs om kunden ångrat sitt köp och returnerat varorna eller vid en godkänd reklamation. Sök upp ordern och inne på ordern skall ni se en Kreditknapp. Ni finner mer detaljerad information under Hjälp när ni loggat in i Sveas portal.

Bild 1 Klarna återbetalning via portal

_terbetala_KCO.png

Bild 2 Nets Easy återbetalning via portal

NETS__terbetalning.png

Bild 3 Paypal återbetalning via portal.

Paypal__terbetalning.png

Bild 4 Återbetalning i Paysons portal

Payson__terbetalning_kreditering.png

Hur gör jag en återbetalning när slutkund betalt via ett eget betalsätt?

Ifall er kund betalat via ett eget betalsätt så kan ni skapa en kreditfaktura från Starweb ifall ni har den tjänsten eller via ert affärsprogram. Återbetalningen sker då enligt överenskommelse med kunden. Om ni har fakturatjänsten hos Starweb så ser ni det inne på ordern längst ner bredvid Spara knappen när ni ändrat orderstatus till Behandlad, se bild nedan.

 

skapa_kreditfaktura_SW_ny.png

Om jag kopplat ihop ett affärssystem till Starweb, vad behöver jag göra då?

Ifall ni använder Starwebs koppling mot Fortnox Affärssystem så följ nedanstående instruktioner för att hantera er retur/reklamation.

FORTNOX - Börja med att hantera ordern i Starweb och om er kund är fakturerad via Fortnox så kreditera fakturan där. Kontrollera sedan så att lagersaldot är korrekt i både Fortnox och Starweb efter ni hanterat returhanteringen färdigt. I Fortnox så finns det en möjlighet att skapa en mall för retursedel, följ instruktionerna här via Fortnox hemsida.

 

order_kreditfaktura_retur.png

Om ni använder er utav Specter så har de skrivit ihopa information om hur ni hanterar returer i denna länken här.  Använder ni HiCore så kontakta deras support för mer information om ni är osäkra. 

Kan jag skriva ut en retursedel om jag använder Unifaun eller Pacsoft?

Om man har integration med Unifaun/Pacsoft så har man möjlighet att skriva ut en retursedel om man har valt detta för leveranssättet. Om ni ej vet hur ni går tillväga så kontakta Unifaun support.

----------------

Behöver du hjälp så kontakta gärna vår support på mejl, chatt eller telefon
040 - 602 09 00 , support@starweb.se , starweb.se

 

 

 

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 1 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer

0 kommentarer

Artikeln är stängd för kommentarer.