Rabatt med rabattkoder

OBS! Beroende på vilken butiksstorlek ni har så gäller kanske inte vissa delar av nedan information er.
Vi utgår från Premium butik om inget annat anges.

Övergripande funktionsöversikt har ni här Butiks funktioner

Ingår i :

Plus , Premium ,Platinum

Finns som tillbehör till Mellan, se vår hemsida för pris.

Denna sidan täcker följande ämnen:

1. Slå på rabattkoder i butiken
  2. Skapa rabattkod
  3. Aktiveringslänk
  4. Sök efter rabatter
  5. Rabattkoder med olika affärssystem
  6. Importera rabattkoder

Slå på rabattkoder i butiken

1. Gå till INSTÄLLNINGAR- RABATT MED RABATTKODER
  2. Ändra knappen från AV till PÅ genom att klicka på den.
  3. Klicka spara ute till höger.
  4. Du är nu klar för att börja skapa rabattkoder.

Fältet ARTIKELNUMMER FÖR RABATT avser om ni måste ange ett artikelnummer för detta om ni har kopplat butiken till ett affärssystem exempel hogia retail.

Skapa rabattkod

1. Klicka LÄGG TILL NY
  2. Ange namn på rabattkoden.
    Detta är namnet ni ska dela med er till kunder om dom ska använda denna rabattkod i kassan.
  3. Under RABATT (exkl moms) anger ni om ni ska ge en fast summa i kr som kund får i rabatt.
    Vill ni x procent i rabatt så klicka på bilden "pil upp och ner" och skriv in antal procent.
  4. Bocka i eventuellt om kund även ska ha gratis frakt.
  5. Sätt eventuellt start/slut datum. Klicka i fältet för att få upp kalendern.
  6. Välj giltighet på rabattkoden.
    En per kund avser en per e-post adress. I praktiken kan då samma kund ha olika e-post adresser och då använda samma kod för varje konto dom skapar med respektive e-post adress.
  7. Ange om kund måste köpa x antal innan rabattkoden går att använda.
  8. Under GÄLLER väljer ni
    - Alla produkter = gäller alla produkter
      Här dras summan/procent ni anger från produkt summan.
    - Specifika produkter = du får lägga till vilka specifika produkter det gäller
    - Alla produkter i specifik kategori = du får lägga till vilka kategorier och rabatten gäller enbart för produkter som ligger under denna kategori. Inte för underkategorier under vald kategori.

I specifika produkter/kategorier får ni sedan nedan två val också.

- Rabatten ska dras från produktens totalbelopp (antal x enhetspris)
    Avser : Rabatten dras av en gång per produktrad som ingår i fältet valda produkter.

- Rabatten ska dras från produktens enhetspris
    Avser: Rabatten dras av gånger det antal som är köpta och som ingår i fältet valda produkter.

Aktiveringslänk

Detta kan användas som länk till en text i exempel mail utskick som då skickar kunden direkt till butiken och aktiverar rabattkoden i kassan. Kund handlar då som vanligt och när dom går till kassan så är rabattkoden aktiv. I annat fall måste kunden skriva in namn på rabattkoden i kassan.

Klicka på länken "Aktiveringslänk" för att se länkarna.

Sök efter rabatter

Som standard visas aktiva rabatter när ni kommer till sidan rabattkoder. Det går att söka upp rabattkoder enligt bild nedan.

Utgångna rabattkoder är rabattkoder där fältet slutdatum är ifyllt med ett slutdatum på rabattkoden.  Vill ni återaktivera en utgången rabattkod så går ni in på den och ändrar slutdatum till datum fram i tiden. Efter att ni sparat så hamnar denna under aktiva rabattkoder.

Klicka länken "Sökverktyg" för att få upp dessa val för filtrering.

Rabattkoder med olika affärssystem

Hogia retail  & Klarna checkout (KCO).

Här måste ni ange artikelnummer för en produkt i hogias system när klarna checkout används. Ni skapar helt enkelt en produkt hos hogia retail.  Detta artikelnummer skriver ni in i admin på sidan rabattkoder under inställningar.

Övriga system

Inga övriga inställningar behövs.

Importera rabattkoder

Att importera rabattkoder kan spara väldigt mycket tid då man enkelt via en CSV fil kan skapa flera hundra koder som är redo att användas.

Fördel
+ Man kan enkelt skapa flera hundra (tusentals) rabattkoder
+ Enkel struktur för mallen

Nackdelar
- Man kan inte koppla specifika produkter eller kategorier i importen. Detta måste man göra manuellt i efterhand.

Steg för att importera rabattkoder
1. Börja med att ladda ner exempelfilen (se nedan). Den är väldigt bra att använda då den använder rätt struktur samt de antal fält som går att importera.
2. Editera filen och skriv in de koder som ni vill importera

Här anger du all information förutom vilka specifika kategorier eller produkter som rabattkoden skall kunna användas till.

3. Spara filen (CSV) och gå sedan in på Inställningar -> Rabattkoder, klicka här på importera rabattkoder (eller gå direkt in på Inställningar -> Import).
4. Välj er fil som ni arbetat med samt ställ in avgränsnings tecken och teckenuppsättningen (UTF-8 är standard)

5. Klicka sedan vidare och här "mappar" ni upp vilka kolumner som skall kopplas till vad och klicka sedan på import.

6. Vid lyckad import så skall nu rabattkoderna synas under inställningar -> rabattkoder
7. Eventuellt koppla på vilka produkter eller kategorier som rabatten ska gälla för inne på rabatten.