Prisfiler för pris- och produktjämförelsetjänster

I denna artikel går vi igenom hur du använder prisfiler så att du kan koppla butiken till olika pris- och produktjämförelsetjänster (även kallat prisagenter).

Denna artikel täcker följande ämnen:

 1. Vad används prisfiler till?
 2. Vilka har vi stöd för?
 3. Var hittar jag länkarna till feeds?
 4. Länkbyggaren
 5. När uppdateras feeden om jag ändrat information på en produkt?
 6. Syns mina produktändringar direkt hos min prisagent?
 7. Bra att känna till

Vad används prisfiler till?

Prisfiler används för att koppla din e-handelsbutik till olika pris- och produktjämförelsetjänster. Genom att tillhandahålla prisfiler kan du öka synligheten för dina produkter, attrahera nya kunder och effektivt hantera din produktinformation. Det är en viktig process för att maximera fördelarna med att arbeta med prisagenter och öka din online-försäljning.

 Exempel på hur prisfiler kan användas:
Ni skapar en ny prislista för Norge i er butik och uppdaterar alla produkter med deras norska priser. I detta skede är cache-feeden ännu inte skapad. Om ni exempelvis vill inkludera denna data i Facebook, måste ni gå till Inställningar -> Prisagenter och skapa en länk i länkbyggaren. Kopiera sedan länken och lägg in den i Facebook.

Exempel på hur en länk kan se ut: https://ErButik/products-feed/facebook-catalog?currency=SEK&country=SE&vat=1

När ni har lagt in länken i Facebook och Facebook försöker komma åt feed-datan för första gången, kommer vårt system att börja cacha denna feed. Det innebär med andra ord att Facebook inte kommer kunna hämta någon data första gången eftersom feeden skapas. När feeden är klar, kommer det fungera utan problem.

För att påskynda processen med att skapa feeden, kan ni ta den kopierade länken (som ovan) och klistra in den i en webbläsare. När ni försöker komma åt feeden via webbläsaren, kommer systemet börja skapa den cacherade feeden. När ni sedan lägger in länken i Facebook bör den vara klar, och Facebook kommer att hämta data direkt utan problem.

 Vilka har vi stöd för?

 • Google shopping
 • Facebook Catalog
 • Pricerunner 
 • Prisjakt*
 • Kelkoo
 • Miinto (Observera att vi behöver aktivera detta åt er. Detta kostar ingenting.) *

Var hittar jag länkarna till dessa feeds?

Under Inställningar -> Prisagenter i admin. 

Länkbyggaren

Länkbyggaren är ett verktyg som används för att korrekt formatera en URL till er produktfeed, som ni senare kan ladda upp till era respektive prisagenter. Ingen av dessa inställningar kommer att sparas.

Prisagent: Här väljer ni vilken prisagent feeden ska vara anpassad för.

Valuta: Välj vilken valuta produktfeeden ska visas i.

Land: Välj vilket land feeden ska vara aktuell för.

Språk: Bestäm vilket språk feeden ska vara på.

Visa priser inkl. moms: Ange om feeden ska inkludera eller exkludera moms.

Feed URL: Denna ändras dynamiskt när du ändrar ovanstående fält. Detta är det kombinerade resultatet av de ovanstående fälten, redo att skickas till er prisagent. Läs även avsnittet "Bra att känna till" som berör URL och URL i feeden.


Om du vill testa din produktfeed kan du kopiera URL
och klistra in den i en webbläsare. Du kan även spara ner feeden i CSV-format genom att klistra in URL i en webbläsare, trycka på CTRL + S, spara filen och lägga till .csv i slutet av filnamnet.

När uppdateras feeden om jag ändrat information på en produkt?

Feeden uppdateras antingen dagen efter ändringar eller, om ni vill påskynda processen, finns det en knapp på prisagent-sidan för att starta om cachningen. Observera att detta kan ta lite tid beroende på antalet produkter.

Våra feeds är cachade och initialt är endast er standardprislista cachad, inklusive moms. Standardprislistan avser huvudprislistan under Inställningar -> Valuta och prislistor -> Prislistor samt det språk som är först till vänster under Inställningar -> Språk och länder -> Språkval.

En ny cache-fil skapas första gången man försöker komma åt en eventuell variation i butiken. Nedan går vi igenom hur ni hanterar andra feeds som ännu inte har skapats i övergången till cachade filer.

Syns mina produktändringar direkt hos min prisagent?

Eftersom prisagenter hämtar data ett antal gånger per dag kan det ta lite tid beroende på när informationen hämtas. Kontrollera med din agent för att få reda på hur ofta detta sker.

Bra att känna till:

När ni hämtar URL till ert feed, se till att ni gör detta för er riktiga domän och inte på *.starwebserver.se adressen. Detta eftersom feedens URL kommer att baseras på den domän eller adress ni är på när ni hämtar feeden. Om ni använder *.starwebserver.se kommer alla URL i feeden att vara samma. Om ni skickar upp en feed till er prisagent med felaktig adress kommer de att ladda in och länka till produkterna på den URL som de läser in.

Gällande Prisjakt:
Prisjakt har gjort ändringar i sin feed och nya kunder till Prisjakt kan inte använda Starwebs befintliga feed enligt ovanstående. Detta är något som Starweb kommer att åtgärda inom den närmaste framtiden. En tillfällig lösning är att skapa ett Prisjakt "Business center-konto" och lägga in er Google Shopping-feed (enligt ovan). Det bör fungera för att få in data till Prisjakt.

Här kan ni registrera er hos prisjakt.

Gällande Miinto:
Innan ni kan börja generera feeds för Miinto måste inställningar göras på sidan "erbutik/admin/miinto". Ni hittar även länken till dessa inställningar på sidan "prisagenter" och Miinto-sektionen.

 

Vanliga frågor

Nedan svarar vi på vanliga frågor som kan uppstå i samband med prisfiler.

Hur snabbt tar det innan min feed blir klar i systemet?

Tiden det tar beror helt på mängden produktdata i butiken. Generellt tar det några minuter för ett par tusen produkter.

När uppdateras cachen?

Cachen uppdateras automatiskt varje natt. Om ni behöver uppdatera den direkt finns det en knapp för manuell uppdatering på Prisagent-sidan.

Kommer jag se när feeden är klar i admin?

Tyvärr syns detta inte i admin. Enklast är att välja en produkt ni har ändrat och kontrollera den i feeden/Facebook innan ni uppdaterar. Kontrollera den igen efter att feeden är uppdaterad. Glöm inte att cachen måste uppdateras, vilket kan ta några minuter.

Behöver jag göra något själv nu?

Om ni endast använder standard-prislistan behöver ni inte göra något.

Om ni har flera prislistor eller använder feed utan moms kan ni antingen låta Google/Facebook försöka synkronisera första gången själva, vilket misslyckas först men lyckas andra gången den försöker. Alternativt kan ni snabba på processen enligt ovan beskrivet genom att lägga in feed-länken i webbläsaren.

----------------

Behöver du hjälp så kontakta gärna vår support på mejl, chatt eller telefon
040 - 602 09 00 , support@starweb.se , starweb.se

 

Var denna artikel till hjälp?
3 av 3 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer

0 kommentarer

Artikeln är stängd för kommentarer.