Detta är vår sammanfattning av Google Analytics, om du vill djupdyka i ämnet så rekommenderar vi googles egna dokumentation:

Google Helpcenter

Vad är Google Analytics?

Google Analytics är verktyget som ger dig svar på varifrån dina besökare kommer, vilka sidor de besöker, hur mycket klirr i kassan de genererar och som kan ge dig en hint om varför de inte handlar mer.

Ett ovärderligt verktyg för dig som vill få bättre koll och möjligheter till förbättringar i din e-handel!

Hur skapar man ett konto?

För att använda Google Analytics så behöver du ett konto hos Google, om du inte redan har detta kan du besöka Google och klicka på Logga In längst upp till höger, välj sedan Skapa Konto.

När du har skapat ditt konto kan du besöka https://analytics.google.com/ där du möts av följande sida:

Klicka på "Börja mäta" för att börja skapa ditt analytics-konto.

Du kan anpassa datadelningsinställningarna eller låta dem vara, klicka sedan på NÄSTA.

Välj ett namn för din egendom, t.ex ditt domännamn eller "Starweb-butik"

Välj Sverige för tidszon och svenska kronor (eller din huvudvaluta i butiken) som valuta.

Klcika sedan på NÄSTA

Under företagsinformation får du lämna information om bransch, storlek på företaget och ditt syfte med ditt google analytics konto

Klicka på SKAPA

Godkänn användarvillkoren för att skapa ditt konto.

Hur skapar jag en UA (Universal Analytics) kod?

Nu kommer du att ha skapat en Google Analytics egendom med en s.k. GA4-kod, tyvärr har Starweb i dagsläget inte stöd för detta, utan du behöver en s.k. Universal Analytics kod, vilket är den äldre standarden för Google Analytics.

För att skapa en UA-kod så klickar du på "Skapa egendom" nära toppen av sidan

Därefter får du fylla i liknande information som du fyllde i när du först skapade ditt konto, d.v.s. egendomsnamn, tidszon och valuta.

När du har fyllt i dessa uppgifter så klickar du på "visa avancerade alternativ", där du får slå på "Skapa en Universal Analytics-egendom", välj att endast skapa en Universal Analytics egendom och klicka på NÄSTA

Fyll i din Företagsinformation igen och klicka på SKAPA

Du landar nu på sidan för din nya egendom där du kan se ditt Spårnings-id nära toppen av sidan:

Om du råkat klicka bort dig från denna sidan så kan du även se din UA-kod genom att klicka på din nya egendom i dropdownmenyn under "Egendom" under "administratör" (kugghjulet) i Analytics

Ytterligare inställningar

När ditt konto är uppsatt så bör du göra följande inställningar:

1. Under vyinställningar väljer du att valuta visas som svensk krona (SEK kr).

2.Spårning av webbplatssökning skall vara PÅ under vyinställningar, skriv litet q. Detta lilla q är den parametern som används när en kund söker i din butik, t.ex https://leksaker.starweb.se/search?q=teddybj%C3%B6rn

3. Under "Inställningar för e-handel, slå på inställningarna "Aktivera e-handel" och "Aktivera rapportering av förbättrad e-handel"

Ovan inställningar förbereder din butik för att spåra köp, och sökningar, kontakta oss gärna för en djupare genomgång.

Hur kopplar jag Google Analytics till Starweb?

Nu när du har skapat ditt Google Analytics konto så kan du hämta din spårnings-id genom att klicka på administratör längst ner till vänster i Analytics.

Klicka på "Inställningar för egendom"

Du ser ditt spårnings-id längst upp på sidan

När du har ditt Analytics ID så kan du i Starweb admin klicka på gubben och välj "Statistik"

Fyll i ditt Analytics ID under Google Analytics

Klicka på Spara.

Bekräfta att Analytics har blivit installerat genom att gå till Administratör -> inställningar för egendom -> spårningsinformation -> spårningskod i Analytics, klicka på "skicka testtrafik" längst upp.

Du kommer se att 1 aktiv användare visas, nu är Analytics anslutet till Starweb.

Tips! Dölj din egen IP-adress

När du själv besöker din butik så vill du antagligen inte se hur många gånger du själv har besökt den, därför kan det vara en bra idé att dölja din egen IP-adress från statistiken.

Följ stegen nedan för att filtrera ut din egen IP-adress:

1. Besök whatismyip.org från datorerna och mobilerna som du besöker din butik med.
  2. Logga in på Google Analytics och välj din profil.
  3. Gå till Administratör menyn längst ner till vänster
  4.  Under konto, välj  Alla Filter
  5. Klicka på Lägg till filter
  6. Ge filtret ett namn (kan vara vad som helst, till exempel IP-adressen)
  7. Låt filtertipen vara Fördefinierat
  8. Där under skall det stå: Uteslut + trafik från IP-adresserna + som är lika med
  9. Mata in IP-adressen i fältet IP-adress