Produkter - Hur skapar jag dem?

OBS! Beroende på vilken butiksstorlek ni har så kan några delar i respektive punkter inte vara aktuell för er då funktioner kan saknas. Vi utgår från Premium butik om inget annat anges. Dock så finns alla sidor/platser som gås igenom i denna guide.

Övergripande funktionsöversikt har ni här Butiksfunktioner

Förord:

För att underlätta för våra kunder att komma igång med Starweb butik så har vi skrivit denna guide som hjälper er att förstå vilka delar en produkt består av.

Har ni affärssystem så kan delar av fälten vara låsta och inget som vi går igenom i detta avsnitt, kontakta oss på supporten för vidare info.

Denna sidan täcker följande ämnen:

1. Var skapar jag en ny produkt?
  2. Vilka fält är minimum för att kunna spara den nya produkten?
  3. Produkt presentation
  4. Varianter
  5. Kategorier
  6. Logistik
  7. Lagerställen
  8. Moms och bokföring
  9. Produktetiketter
  10. Taggar
  11. Relaterade produkter
  12. Sökmotoroptimering
  13. Duplicera produkt
  14. Inställningar
  15. Visa andra språk fält
  16. Notis om att det finns osparade ändringar
  17. Hoppa direkt ut till produkten i butiken.

Var skapar jag en ny produkt?

Klicka PRODUKTER-PRODUKTER

Ute till höger klickar ni SKAPA NY

Är ni redan inne på en produkt så går det bra att klicka SKAPA NY direkt inne på befintlig.

Vilka fält är minimum för att kunna spara den nya produkten?

Minimum är namn, artikelnummer samt ordinariepris.

Produkt presentation

Produktnamn

Här kan ni benämna er produkt hur ni önskar. Dock så skulle vi rekommendera att inte skriva in alldeles för långa namn eftersom det finns begränsad plats för namn i produktlistan. Som standard är det 17 tecken, har ni fler så kommer vi skriva ut punkter efter tecken 15.

Artikelnummer

Här anger ni artikelnumret för produkten, ute till höger kan ni hålla musen över informations ikonen (i) så ser ni vilka tecken som är tillåtna. Funderar man att i framtiden koppla in affärssystem så är det bra att inte använda sig av specialtecken utan hålla sig till bokstäver, siffror eller en kombination av dessa eftersom vissa affärssystem inte tillåter andra tecken.  Tänk på att artikelnummer är ett unikt ID och får aldrig finnas 2 gånger i butiken.

Prislistor

Som standard är huvudprislista vald och prisfält för denna prislista visas. Ni anger ordinarie pris samt eventuellt extrapris i respektive fält.

Har ni aktiverat fler prislistor så kan ni läsa mer hur ni sätter pris för dessa inne på produkten här

Kort sammanfattning

En kortare sammanfattning skrivs här. Detta fält syns under produktnamn fältet ute i butiken och därför är det en bra idé att inte ha för långa texter här. Som standard är det 24 tecken, har ni fler så kommer vi skriva ut punkter efter tecken 24.

Lång beskrivning

I detta fält kan ni skriva längre beskrivningar som behövs samt lägga upp bilder/länkar/enklare formatering av text samt ändra till HTML läge och lägga in kod. Ni ser små ikoner ovanför fältet där ni skriver er text.

Bilder

Här lägger du till bilder på din produkt genom att klicka + knappen och max antal är 10 st, första bilden ute till vänster blir huvudbilden. Övriga blir bilder under huvudbild.

Dokument

Har ni pdf filer som ni även vill lägga till produkten så lägger ni till det genom att klicka + knappen, max 10st.

Visa för

Denna  funktion ställer in om produkten ska vara synlig ute i butik, ska bara vara synlig för specifika prislistor (om det är upplagt) eller inte alls.

Prioritet i produktlistan

Denna funktion kan bestämma i vilken ordning produkterna ska visas i produktlistan.

Till exempel, om ni har en kategori med 10 produkter och ni listar alla produkter i denna kategori så kan ni bestämma genom att skriva siffran 1 på denna produkt så kommer denna visas först från vänster och högst upp. Sätter ni då resterande i ordning 2,3,4,5 o.s.v. så kommer det visas i den ordningen. Skulle ni ha flera produkter med samma siffra så kommer sorteringen bli prioritet först och sen i bokstavsordning

Att tänka på också så fungerar bara prioritet på valet "sortering" i produktlistan. Väljer man annat sätt att sortera som kommer det gå på den sorteringen. "Sortering" är som standard ställt som första val i butiken.

Varianter

Här aktiverar ni om ni vill skapa varianter av denna produkt, till exempel en t-shirt som finns i olika färger. Vi har en separat guide för just denna funktion som ni kan läsa om här.

Kategorier

Här kopplar ni produkten till de kategorier som den ska tillhöra.

Klicka i det vita fältet så visas era huvudkategorier, underkategorier kommer ni åt genom att klicka på pilen ner där det finns. Välj kategori som ska kopplas till denna produkt.

Ni kan även direkt härifrån skapa ny kategori ute till höger, klicka på knappen med + tecken. Namnge den nya kategorin och till höger väljer ni om den ska ligga som underkategori genom att välja förälder. Ska det vara en huvudkategori så behöver ni inte välja något i förälder utan klicka direkt på LÄGG TILL KATEGORI.

Önskar ni arbeta mer med era kategorier så hittar ni kategori trädet under PRODUKTER-KATEGORIER. Där hittar ni även video hur man arbetar med kategorier genom att klicka på video ikon upp till höger.

Logistik

Vikt (kg)

Här läggs vikt på produkten in och som standard så är inte detta fält synligt i butiken. Ni måste även aktivera fältet så att det syns ute i butik under UTSEENDE-SIDOR-PRODUKT-KLICKA PRODUKTINFO BOX - ÄNDRA KNAPP TILL PÅ VID "VISA VIKT".

Vikten är viktig om ni kommer ha fraktsätt som syns efter hur mycket vikten på ordern är eller om det skall vara olika fraktpriser beroende på vikten. Ska ni ha det så måste alla produkter ha vikt så att det blir rätt.

Enhet

Här kan ni lägga till andra enheter som exempel m2, pall, cm osv. Som standard finns st.

För att lägga till ny klicka på befintliga enheten så får ni upp en lista och där kan ni välja lägga till ny.

Ni ger den ett namn och symbolen den ska ha ute i butiken. Har ni lagt till en ny enhet på en produkt så kommer denna nya enhet finnas som val i alla andra produkter. Så ni behöver inte skapa samma enhet igen på annan produkt som ska använda den nya enheten.

Fraktklass

Denna funktion avser om ni har skrymmande produkter som behöver specifika fraksätt och som kostar lite mer exempel pall, special frakter. Läs mer om detta i vår guide här.

Produkten går att bevaka

Denna funktion avser att kunder ska kunna bevaka produkten när den är slut i butiken och kund vill få mail när den är tillbaka i lager och är köpbar. Ser ut enligt bild

För att bevaka knappen ska bli synligt så krävs dock nedan.

-Knappen  "Produkten går att bevaka" måste var PÅ inne på produkten.
-Lagerstatus måste vara satt till slutsåld under lagerställen på produkten.
-Antal i lager (lagersaldo) måste vara 0, kan ej vara blankt.
-Lagerstatus slutsåld ska inte ha funktion "går att köpa vid denna status" aktivt. Ni hittar detta under         INSTÄLLNINGAR-LAGERSTATUSAR-SLUTSÅLD.

Tillverkare

Här läggs tillverkare till produkten, läggs det till fler tillverkare inne på en produkt så kommer samma tillverkare synas på alla som val på dom andra produkten. Så samma tillverkare behöver inte skapas igen.

Klicka på "välj tillverkare" och sen "lägg till ny", ange namn på tillverkaren och eventuellt länk till deras hemsida. Läggs länk till så kommer tillverkar texten bli länkad till länk adressen.

Läs mer-länk

Har ni övrig länk som kund kan ha nytta av för denna produkt så kan ni lägga in länk här.

Extra information (t ex författare)

Här kan ni lägga till valfri information som kan behövas.

Klicka ute till höger på grön knapp med penna så visas befintliga som ligger och ni kan skapa nytt fält.  Namnge fältet och spara, klicka på den nya raden som skapats och fyll i fältet innehåll med informationen som är viktig. Detta fält är i huvudsak inte gjort för mycket text utan kortare text som exempel författare = fältet namn och Jan Guillou = fältet innehåll.

Unika orderfält (t ex längd/höjd)

Här har ni ett valfritt fält till men något mer avancerad än tidigare ovan fält. Den gör att ett fält öppnas upp så att kund kan skriva in något värde. Sen kan ni ställa så att det ska vara ett krav att fylla i och värdet som kunden skriver in ska multipliceras med priset.

Exempel ni säljer tyg som säljs per kvadratmeter. Då har ni priset på tyget på produkten och kund ska skriva in antal kvadrat meter dom vill köpa i detta unika orderfält. Då tar systemet priset på tyget gånger siffran som kund skrivit in. Ni ser också värdet som kund skrivit in på ordern sen.

Ser ut så här ute i butiken.

Lagerställen

Här sätter ni lagerstatus på produkten och antal produkter som finns hemma av denna produkt. Inget av dessa fält är obligatoriska och lämnas dessa utan ändring så kommer inte lagerstatus eller antal i lager visas på produkten ute i butiken.

Det finns några standard  lagerstatusar i butiken men ni kan lägga till fler under INSTÄLLNINGAR-LAGERSTATUSAR. Ni kan läsa mer om hur lagerstatus funkar i vår guide här.

Ser ut så här ute i butiken.

Moms och bokföring

Här ser ni vilken moms produkten har. Som standard så går den på huvudinställningen som ni hittar under inställningar INSTÄLLNINGAR-VALUTA OCH PRISLISTOR - MOMS.

Ni kan på produktnivå sätta annan moms om så önskas, det kommer då bara gälla denna produkt. Finns även möjlighet att ange försäljningskonto för dom som ska koppla butiken till något affärssystem och det är olika försäljningskonto på produkterna.

Produktetiketter

Här kan ni ange produktetikett som just denna produkt ska ha. Bra att använda för att markera produkten om den är ny i butiken. Ni kan skapa flera etiketter men endast 2 åt gången kan visas.

För att lägga till ny etikett klickar ni på grön knapp ute till höger och sen klicka på skapa etikett. Ge den en titel och klicka på den gråa spara knappen ute till höger, den blir som standard inaktivt. Ändra knappen till PÅ och sen spara på den gröna knappen nere till höger.

Då endast 2 kan vara aktiv samtidigt så måste ni slå AV någon av dom 2 som är aktiva för att kunna slå PÅ annan.

Ser ut så här ute i butiken.

Taggar

Har kan ni tagga upp produkten så att den sedan kan användas för att filtrera fram rätt produkt. Exempel ni har en tröja och ni vill lägga att den tillhör 80-tal och klassisk.

För att lägga till ny tagg klicka på grön knapp ute till höger med pennan. Klicka i fältet välj tagg och ni ser en lista med standard taggar och en rad lägg till ny produkttagg. Ge den ett namn och ute till höger väljer om själva namnet ska vara klickbart (valet "textval") eller inte och ni kan även välja om kund ska i filtret välja JA/NEJ knappar.

Relaterade produkter

Denna funktioner är till för att koppla relaterade produkter till den produkten i är inne på. Exempel säljer ni en tröja så kanske ni vill lägga till en byxa samt skärp som relaterad produkt. Den hamnar då dessa under huvudbilden.

För att lägga till relaterad klickar ni ute till höger på grön knapp med penna. Ni kan antingen söka på namnet och filtrera vidare om ni klickar på den länkade texten "sökverktyg". När ni hittat er produkt så bockar ni i ute till vänster så läggs den till, spara.

Sökmotoroptimering

Dessa fält är viktiga för sökmotorerna och vi rekommenderar att dessa fält fylls i snarast på de produkter som visas på startsidan. Detta för att sökmotorer indexerar startsidan först.

SEO är ett stort ämne och inget vi täcker här, nedan är enbart övergripande. Behöver ni vår hjälp med SEO i er butik så kan också hjälpa er med detta, läs mer här.

-Titel

Tydligt och övergripande vad det är för produkt detta är. Exempel köp billiga bälten här.

-Beskrivning av sidan

Säljargument varför denna produkt ska köpas i just er butik. Beskriv produktens egenskaper.

Duplicera produkt

Ibland kan ni behöva duplicera en produkt när produkterna lika varann och då går det enkelt att göra direkt från den produkten som ska dupliceras.

Det finns några fält som inte kan vara exakt kopia och där systemet lägger till info i slutet av texten.

-Produktnamn

-Artikelnummer

-Permalänken (Visas under sökmotoroptimering)

Dessa fält ska ni kontrollera så att det passar vad ni önskar.

Ser ni inte permalänken så måste ni aktivera så att detta fält öppnas inne på produkten. Denna inställning hittar ni under INSTÄLLNINGAR- SÖKMOTOROPTIMIERING-MANUEL HANTERING AV PERMALÄNK- SLÅ PÅ-SPARA. Gå sedan tillbaka till produkten under sökmotoroptimering så ska fältet vara öppet.

Ser ni inte duplicera knappen så kan det ha att göra med att butiken är kopplad till något affärsssytem.

Inställningar

Det finns några fält som är dolda från start och dessa kan du göra synliga genom att bocka i detta i inställningarna.

-Visa alla avdelningar utfällda - fäller ut alla avdelning (presention, varianter,kategorier osv..) direkt.

-Presentation Kort/lång sammanfattning - Är som standard utfällde men ni kan bocka ur så fälls dom in.

-Logistik Inköpspris/EAN/Tillverkarens artnr - Öppnar upp dessa fält under logistik avdelningen.

-Visa CSS-klasser - Öppnar upp fält på produktetiketter när ni klickar på respektive etikett.

Visa andra språkfält

Ska ni översätta till andra språk så klickar ni på språk längst ner till vänster om ta bort/spara knappen och då öppnas gula fält där översättningen ska skrivas in.

Detta förfarande är liknande överallt i butiken där det går att översätta. Dock så måste det område där texten ska skrivas vara utfällda/synas så att ni ser det gula fälten.

Notis om att det finns osparade ändringar

Skulle ni ha ändrat något på sidan ni är på och inte sparat så kommer denna runda ring markera att det finns osparade ändringar.

Hoppa direkt ut till produkten i butiken.

För att på ett enkelt sätt hoppa ut till butiken och till denna produkt som ni håller på att redigera så finns det en knapp så att ni direkt kommer ut till butiken.

På samma sätt så är det enkelt från butiken att direkt gå in på produkten i admin för att redigera.

Tänk på att detta gäller endast när ni är inloggad i admin.